“Hoe kunnen we de constructieve status van bestaande kunstwerken beter beoordelen?”
In Nederland naderen talloze bruggen, tunnels, sluizen, kademuren en andere civiele kunstwerken het einde van hun levensduur. De renovatie- en vernieuwingsopgave (V&R-opgave) tot het jaar 2080 is zeer groot. Voor een kostenefficiënte gezamenlijke inspanning is de juiste kennis nodig. Daarmee kunnen de netwerken voor vervoer en transport in ons land duurzaam beschikbaar blijven.
Vernieuwing en renovatie is essentieel en urgent
Onderzoek van TNO laat een aanzienlijke toename zien van de jaarlijkse vernieuwingskosten van civiele kunstwerken. De kosten stijgen van 1,1 miljard in 2021 naar 2,4 miljard per jaar in de periode 2021-2030 en verder naar 2,9 miljard in de jaren 2031-2040. Vanaf 2040 worden jaarlijkse vernieuwingskosten verwacht van meer dan 3 miljard euro.
Duurzaam beheer van civiele kunstwerken: meer dan budget
De opgave om de infrastructuur op orde te houden omvat meer dan het budget. Er zijn mensen, grondstoffen, energie en ruimte nodig. Momenteel sluiten planning, middelen en informatiebeheer onvoldoende aan op de V&R-opgave. Veel civiele kunstwerken in Nederland zijn zestig jaar of ouder. Hun locatie en cruciale functie maken dat afsluiting voor renovatie of vervanging flinke omgevingshinder geeft.
Duurzaam, circulair en efficiënt samenwerken met nieuwe kennis
De traditionele werkwijze schiet tekort bij de V&R-opgave. Alle schakels in de keten zullen duurzaam, circulair en efficiënt moeten samenwerken op het gebied van capaciteit, tijd en geld. Daarvoor is nieuwe kennis nodig. Die wordt mede ontwikkeld met bijdragen van Fonds Fysieke Leefomgeving.
Voorbeelden van kennisvragen over toekomstbestendige inrichting
Collectieve kennis is de sleutel
Samenwerking vraagt om gezamenlijke kennis. Met geld van het fonds wordt collectieve kennis ontwikkeld die alle betrokken partijen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in:
Het doel van Fonds Fysieke Leefomgeving
Het fonds laat de collectieve kennis ontwikkelen en beschikbaar stellen. Het fonds hecht veel waarde aan de bewustwording van de kracht van collectieve kennis. We willen dat het bekender wordt, en dat het steeds vaker praktisch toegepast wordt om civiele kunstwerken duurzaam te beheren.
Harold Schonewille
06 22 52 61 90
harold.schonewille@fondsfysiekeleefomgeving.nl
Met al uw vragen over Fonds Fysieke Leefomgeving kunt u contact opnemen met Harold. Hij is de programmasecretaris van het fonds. Bekijk eerst de veelgestelde vragen op onze contactpagina.
Regelmatig verstuurt Fonds Fysieke Leefomgeving een nieuwsbrief. Meld u aan en u ontvangt voortaan onze nieuwsbrief in uw inbox.