Duurzaam Almere

Deelprogramma’s
Showcasepagina Duurzaam GWW: rijkgevulde etalage met duurzame initiatieven voor de GWW

28 november 2024

Duurzamer werken in de grond-, weg- en waterbouw: makkelijker gezegd dan gedaan. We weten allemaal dat het moet, is het niet nu dan wel ergens in de nabije toekomst. Maar in de waan van de dag is het vaak moeilijk om er echt iets mee te doen. Waar moet je beginnen? En zijn er wel voldoende mensen en middelen?

Intussen doemt 2030 op, het jaar waarin Nederland 55% minder broeikasgassen moet uitstoten vergeleken met 1990. Duurzaam GWW van CROW wil daar een significante bijdrage aan leveren.
Het fonds financiert duurzaamgww.nl, voor duurzaamheid en innovatie in de infrasector. De website is de toegangspoort die de GWW-sector naar een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur moet leiden. De Aanpak Duurzaam GWW op de site biedt handvatten om op een gestructureerde manier tot verduurzaming te komen.
Duurzaam GWW helpt overheden ook aan de slag te gaan met Klimaatneutrale en Circulaire Infraprojecten (KCI), de strategie van de rijksoverheid. De doelstelling is om in 2030 infrastructuur zoveel mogelijk klimaatneutraal en circulair aan te leggen en te onderhouden.

60347 Deelprogrammas

Duurzaamheid verweven in alle deelprogramma’s

“Als ik die lijst met deelprogramma's op de website van Fonds Fysieke Leefomgeving zie, durf ik wel te stellen dat duurzaamheid in alle twaalf terugkomt”, zegt Anne-Mette Vergunst, communicatieadviseur Duurzaam GWW bij CROW. "En niet alleen in de 'groene'."

In 2024 geeft Fonds Fysieke Leefomgeving maandelijks een deelprogramma een podium. In november is dat Klimaatneutraal en circulair bouwen. In het document onderaan de pagina kunt u alle twaalf de thema’s bekijken.

‘Hoe doe je het en wat levert het op?’

De Aanpak Duurzaam GWW is geen project of programma, het is een beweging, een trend – maar niet van voorbijgaande aard. “Daardoor raakt onze showcasepagina op LinkedIn steeds rijker gevuld met inspiratie over duurzame innovatie in de infrastructuur.” Bijvoorbeeld: circulair staal toepassen, hoe doe je het en wat levert het op? Of het relaas van asfaltkoningin Thessa Luyendijk, die onder het motto ‘niet terugdeinzen, maar doorpakken’ opdrachtgevers enthousiasmeert in de keuze voor Warm Mix Asfalt.

Showcase: bron van inspiratie voor de GWW-sector

Anne-Mette: “De showcasepagina is een netwerk voor inspiratie met inmiddels vijfduizend volgers. Er komen allerlei duurzame GWW-initiatieven voorbij, inspirerende artikelen over kennis en handige hulpmiddelen – én het is een bron van praktische voorbeelden om in jouw gebied of project toe te passen. Het grootste deel van deze projecten werkt volgens of in de geest van de Aanpak Duurzaam GWW.”

Weg met bomen

Showcasepagina Duurzaam GWW op LinkedIn

Doe via onze LinkedIn-pagina inspiratie op over duurzame innovatie in de infrastructuur. Volg deze pagina en deel je kennis en innovatievragen óf versterk elkaar met tips en ervaringen via een persoonlijk bericht.

Kenniscentrum voor de hele GWW-sector

Duurzaam GWW wil een kenniscentrum zijn voor de hele GWW-sector, en laten zien dat er al veel kennis en hulpbronnen zijn op dat gebied. Zeker wanneer je aan de start staat van verduurzaming, kan dit overweldigend zijn. Waar moet je beginnen? Waar haal je je kennis vandaan? Hoe richt je een project in?

Minder grote stap

Anne-Mette: “Wat we daarnaast zien is dat veel gemeenten enthousiast starten met een verduurzamingsproject, maar vervolgens voor de opgave staan om het breder in te gaan zetten in de organisatie. De aanpak en de showcasepagina kunnen dan structuur en inspiratie geven, waarmee de stap voor verduurzaming minder groot wordt voor gemeenten, provincies en waterschappen. De showcase is er om daarbij te inspireren, enthousiasmeren, en concretiseren.”

Praktische aanpak Duurzaam GWW

Leidend bij de toepassing van showcase-berichten is de aanpak op de Duurzaam GWW-website. De aanpak is een praktische werkwijze om duurzaamheid in GWW-projecten een plaats te geven.

Anne-Mette: “Met de Aanpak Duurzaam GWW kun je in alle projecten duurzaamheid van begin tot eind integreren in je project. De aanpak is verdeeld in vijf concrete stappen en voor elke stap bestaat een tool, zoals het Ambitieweb , die het eenvoudiger maakt om de stap te zetten. Met deze praktische insteek willen we de drempel lager maken om duurzaamheid te concretiseren. Over vijf jaar is het al 2030 en als iedereen doet wat hij blijft doen, komen we er niet. De aanpak helpt iedereen die bezig is met het plannen, aanbesteden en uitvoeren van projecten.”

Vanaf het prille begin

Ze vervolgt: “Wat je vaak ziet is dat duurzaamheidsinitiatieven gericht zijn op een klein deel van de beweging. De brede aanpak is uniek, dus niet op één vlak maar in het hele proces aanwezig zijn. Juist door verduurzaming te integreren vanaf het prille begin van een proces – bijvoorbeeld binnen assetmanagement – kun je over de brede linie daadwerkelijk impact maken. Doordat dit gekoppeld is aan de kennis en ervaring van CROW beschik je over een complete, solide basis om nu echt werk te maken van duurzaamheid – of om het nóg beter te doen.”

Anne-Mette Vergunst

Anne-Mette Vergunst

Drie interviews | Voorbeelden van praktische toepassing van de Aanpak DGWW


1. ‘Het doorbreken van vrijblijvendheid is cruciaal’
Als eerste provincie in Nederland stelde Groningen eind 2023 een ‘vliegende keep’ aan die gemeenten ondersteunt bij de verduurzaming van infraprojecten. Een mooi initiatief, waar Narsing Lakhi enthousiast mee aan de slag ging.
Lees het interview

2. ‘Het Ambitieweb maakt duurzaamheid veel concreter’
Welke duurzame thema’s zijn er? Waar ga je op inzetten? En wat betekent dit voor het project? Via het Ambitieweb – een belangrijk instrument binnen de Aanpak Duurzaam GWW – krijgen organisaties uitgebreid antwoord op deze vragen.
Lees het interview

3. Vanuit de infra kunnen we de wereld echt een beetje beter maken’
Duurzame keuzes maak je al tijdens de ontwerpfase. Hoe eerder, hoe beter, zegt Tobias Strating. Hij kan het weten, want hij leidt het kenniscluster Energie & Milieu bij ingenieursbureau en wegenbouwer Roelofs.
Lees het interview

De deelprogramma's van Fonds Fysieke Leefomgeving

Het toetsingskader voor uw project

Deelprogrammas en doelen 2024-2026
Contact

Fonds Fysieke Leefomgeving
Horaplantsoen 18
6717 LT Ede

Harold Schonewille
06 22 52 61 90 
harold.schonewille@fondsfysiekeleefomgeving.nl

Vragen

Met al uw vragen over Fonds Fysieke Leefomgeving kunt u contact opnemen met Harold. Hij is de programmasecretaris van het fonds. Bekijk eerst de veelgestelde vragen op onze contactpagina.

Nieuwsbrief

Regelmatig verstuurt Fonds Fysieke Leefomgeving een nieuwsbrief. Meld u aan en u ontvangt voortaan onze nieuwsbrief in uw inbox.